Yükleniyor...


5510 sayılı yasa ile tanınan kolaylaştırılmış emeklilik koşulları ile ilgili yanlış ifade hangisidir?

A) Çalışma süresi boyunca üç kez iş kazası geçirmiş olan sigortalılar yaşları ne olursa olsun en az on yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar. 

B) 5510 sayılı kanundan önce sigortalı olan ve maden işyerlerinin yer altı işlerinde çalışanlara, bu işlerde geçen çalışmalarının en az 1800 gün olması halinde bu çalışmalarının dörtte biri toplam prim ödeme gün sayılarına ilave edilir. 

C) 55 yaşını dolduran ve erken yaşlanmış olduğu tıbben tespit edilen sigortalılar, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık aylığından yararlanırlar.   

D) Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl çocuğu bulunanların, 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilir. 

E) Sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya özürü bulunan ve bu nedenle malûllük aylığından yararlanamayan sigortalılar, yaşları ne olursa olsun en az onbeş yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3600 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartıyla yaşlılık aylığından yararlanırlar.   

Etiketler: 5510 sayılı yasa

Üzücü, ama maalesef bu soruya henüz kimse cevap vermemiş.