Yükleniyor...


İç kontrol, denetim, bağımsız denetim (Finansal tablo denetimi) ve iç denetim fonksiyonu nedir? Genel kabul görmüş yaklaşımlar (Teori veya KGK tarafından yayınlanan bağımsız denetim standartları ve düzenlemeleri ile COSO ve uluslararası iç denetim standarları (IAA'in standartları) çerçevesinde tanımlayınız.

Cevaplar 1

Cevabın doğru olduğunu düşünüyorsan destekle, öne çıksın
Stajyer Rau 20 Ağustos 2021 20:48

İç kontrol BDS'ye göre; Finansal raporlamanın güvenilirliği, faaliyetlerin etkinliliği ve verimliliği ile ilgili mevzuata uygunluk açısından işletmenin amaçlarına ulaştığına dair makul güvence sağlamak amacıyla üst yönetimden sorumlu olanlar, yönetim ve diğer personel tarafından tasarlanan, uygulanan ve sürekliliği sağlanan süreçtir. Bu tanım esasen COSO'nun 1992'de yapmış olduğu tanımdır.

Denetim: literatürde (Amerikan Muhasebecilik Kurumu AAA tarafından) şu şekilde tanımlanmıştır:

Ekonomik eylemler ve olaylar hakkındaki beyanların/iddiaların, bu beyanlarla ilgili önceden belirlenmiş olan ölçütlere uygunluğunun derecesini belirlemek ve sonuçlarını ilgili kullanıcılara iletmek amacıyla tarafsız bir şekilde kanıt toplayan ve değerlendiren sistematik bir süreçtir.

Bağımsız Denetim: BDS'de tanımlandığı üzere; finansal tablo ve diğer finansal bilgilerin, finansal raporlama standartlarına uygunluğu ve doğruluğu hususunda, makul güvence sağlayacak yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesi amacıyla, denetim standartlarında öngörülen gerekli bağımsız denetim tekniklerinin uygulanarak defter, kayıt ve belgeler üzerinden denetlenmesi ve değerlendirilerek rapora bağlanmasıdır.

İç denetim: BDS'ye göre, işletmenin kurumsal yönetim, risk yönetimi ve iç kontrol süreçlerinin etkililiğini değerlendirmek ve iyileştirmek amacıyla tasarlanan güvence ve danışmanlık faaliyetlerini yürüten fonksiyondur. IAA iç denetimi şöyle tanımlar: iç denetim işletmelerin faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacıyla işletme içinde oluşturulan bağımsız ve tarafsız bir güvence ve danışmanlık faaliyetidir. Sistemli ve disiplinli bir yaklaşımla işletmenin kurumsal yönetim, risk yönetimi ve iç kontrol süreçlerinin etkililiğini değerlendirir. Bu şekilde işletmenin amaçlarını başarmasına yardımcı olur.

İç denetim fonksiyonu: işletmenin kurumsal yönetim, risk yönetimi ve iç kontrol süreçlerinin etkinliğini değerlendirmek ve iyileştirmek amacıyla tasarlanan güvence ve danışmanlık faaliyetlerini yürüten fonksiyondur.