Harcırah muhtasarda ne şekilde bildirilir? Hangi kodla
Özel sektördeki personele, en yüksek devlet memuruna verilen harcırah gündeliği seviyesine kadar gelir vergisi kesintisine tabi olmayan harcırah ödenebilmekte ve böyle olunca da yolluk verilmesi esasının tercihi personel açısından bir menfaat temini vesilesi olabilmektedir. Bu seviyenin üstündeki harcırah gündeliklerinin vergiye tabi bir net ücret ödemesi sayılarak brüt tutarı üzeriden gelir vergisi stopajına tabi tutulacaktır.
Yani harcırah belirlenen limiti geçerse direkt ücret gibi ilgili ücret koduyla beyannamede gösteriliyor. Normal ücretmiş gibi gelir vergisi ve damga vergisi hesaplanıyor.
Geçmez ise ödenen tutar için sadece 302 koduyla damga vergisi bildiriliyor.
Özel sektörde harcırahla ilgili bazı açıklamalar;
İş amacıyla yurt içine veya yurt dışına gönderilenlerin seyahat masrafları Gerçek Gider ya da Harcırah yöntemlerinden yalnızca birisi ile karşılanabilir. Harcırah yöntemini seçen bir işletme ayrıyeten yemek ve konaklama giderlerini de öderse, bu durumda fiili giderlerin tamamı ücret kabul edilecek ve vergilendirilecektir.
Harcırah, sadece yemek ve konaklama giderleri karşılığı verilir. Bu kapsamdaki harcamalar için belgeleme şartı aranmaz. Harcırah yönteminde gerçek yol giderleri, yol giderlerine ait belgelerin temini şartı ile ayrıca ödenir.
Gerçek gider yönteminde ise belgeye bağlanan, ticari kazançla, seyahatin süresi ile ve içeriğiyle uygun harcamaların tamamı karşılanır.
Seyahatlerde iki yöntem birlikte uygulanamaz. Ancak farklı seyahatlerde farklı yöntemler kullanılabilir.
Her iki yöntemde de seyahate çıkan kişiye avans verilebilir.
Harcırah yönteminin seçilmesi durumunda, ödenen toplam harcırah tutarı üzerinden kanunda öngörülen oranda damga vergisi hesaplanacaktır.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 24/2 bendine göre ise, tablolarda yer alan gündeliklerden daha fazla bir ödeme yapılması durumunda, fazla yapılan ödeme ücret olarak kabul edilecek ve vergilendirilecektir.